Muzeul Naţional de Artă al României
 Bilete online MNAR 01 
 

Calea Victoriei nr. 111

Program de vizitaremiercuri - duminică, 10:00 - 18:00

Închis: luni, marţi, 1, 2, 24 ianuarie, Sărbătorile Pascale, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 Mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie.

Ultimul acces: ora 17.00


Dragi prieteni,
În timpul vizitei dvs. vă rugăm să urmați un set de reguli stabilite conform Ordinului de Ministru nr. 2855 din 15/05/2020.

MĂSURI:
- programul de vizitare este de miercuri-duminică, între orele 10:00-18:00;
- accesul se face prin corpul B, iar ieșirea prin corpul A;
- accesul persoanelor se face prin zonele de dezinfectare de la intrarea marcată;
- accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane (exceptate sunt familiile cu 2 sau mai mulți copii);
- accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute;
- se permite accesul vizitatorilor numai în condițiile purtării obligatorii a măștii individuale și după verificarea temperaturii de către reprezentantul muzeului, iar nerespectarea acestor prevederi conduce la refuzarea accesului;
- curtea muzeului se va folosi drept spațiu de așteptare pentru vizitatori;
- nu se vor organiza vernisaje, vizite ghidate și programe educative pe perioada pandemiei;
- căile de acces precum și sensul de circulație în interior sunt diferențiate conform semnalizărilor de separare a fluxurilor: intrare / ieșire și vă rugăm să urmăriți săgețile de sens și instrucțiunile personalului;

Aceste măsuri sunt menite să contribuie la protecția dumneavoastră și a personalului muzeului.

Vă mulțumim pentru sprijin.

Facebook: Muzeul Colecțiilor de Artă

 

Inaugurat în 1978 ca secție a Muzeului Național de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă oferă o perspectivă inedită asupra societății românești de la începutul secolului XX și până aproape de zilele noastre. Cele peste 30 de colecții expuse permanent reunesc o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști, cei mai mulți dintre ei bucureșteni. Ele reflectă gustul și puterea de cumpărare a colecționarilor, preferința lor pentru valori consacrate ale artei românești sau pentru diferiți artiști contemporani lor, în timp ce colecțiile monografice ale unor artiști evocă preocupările lor plastice.

Lucrărilor de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale dar și icoane populare din Transilvania.

Muzeul este adăpostit de fostul palat Romanit, clădire reprezentativă pentru începuturile arhitecturii moderne din București și restaurată ultima oară în intervalul 2008-2013. El este amenajat astfel încât să sugereze configuraţia originară și atmosfera specifică fiecărei colecţii.

 

TUR VIRTUAL

 

O parte importantă din patrimoniul de sculptură în piatră al Galeriei de Artă Veche Românească este expusă la Muzeul Colecţiilor de Artă, în cele trei încăperi boltite „în leagăn" din pivnițele corpului de clădire ce mărginește Calea Griviței. Piesele au aparţinut iniţial unor monumente de arhitectură veche românească, dispărute odată cu sistematizările de la finele secolului al XIX-lea și apoi din anii 1977-1987.

Pietre de mormânt, pisanii, ancadramente de uşi şi ferestre, coloane monumentale, capitele, ilustrează meşteşugul şi măiestria meşterilor pietrari din Ţara Românească în timpul lui Neagoe Basarab, Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Alexandru şi Constantin Mavrocordat. Ele recreează imaginea unui Ev mediu românesc, în care decorarea monumentelor religioase şi civile constituia terenul lor de manifestare, dogma religioasă ortodoxă interzicând reprezentarea „chipului cioplit” și statuara tridimensională.

 

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.