Tipărire

Expoziția nu mai este disponibilă publicului, aceasta fiind dechisă până la 25 aprilie 2021, însă, pentru o revizuire vă invităm să urmăriți clipurile de prezentare, realizate împreună cu actorii Teatrului Național „I. L. Caragiale” București.


Muzeul Național de Artă al României deschide expoziţia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate, care prezintă publicului două destine: cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, complet distrus tot atunci.

Expoziția pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradări rar întâlnite în colecțiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vânat şi Natură statică de Sava Henţia (1848 – 1904). Acestea se aflau în vechea expunere permanentă, atunci când în zilele din 1989 au fost puternic avariate.

După trei decenii, expoziția vorbește despre o istorie a refacerii Laboratorului în decursul anilor, detalii evocate prin imagini și fotografii de tipul înainte și după, curatorii mizând pe memoria vizuală și impactul imaginilor sfâșietoare. Expoziția este însoțită de un catalog, în care sunt prezentate în detaliu etapele restaurării lucrărilor împușcate și povestea refacerii Laboratorului de restaurare pictură de șevalet al MNAR, în întregime distrus, împreună cu o parte din patrimoniul aflat în curs de restaurare. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană și 13 lucrări din Galeria de Artă Românească.
Munca de restaurare a celor 47 de lucrări puternic avariate a fost susținută, de-a lungul anilor, de un colectiv de doar 16 specialiști ai MNAR. Prin acest demers, Muzeul Național de Artă al României continuă seria expozițiilor dedicate operelor de artă restaurate - Anatomia restaurării – opere de artă din patrimoniul MNAR (decembrie 2016 – aprilie 2017) și Laborator – restaurarea picturilor vechilor maeștri (iulie – septembrie 2018) primele proiecte de succes.

Expoziția poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul 11 – 17, la Galeria de Artă Românească Modernă, de la sediul central, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2. În traseul expunerii permanente din cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, etalul II, veți regăsi detalii legate de procesul de restaurare ale câtorva lucrări expuse deja aici.

Catalogul expoziției Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate poate fi achiziționat de la magazinele MNAR, la prețul de 40 de lei/buc.

Curatori: Sorina Gheorghiță și Ioan Sfrijan

15 octombrie - 25 aprilie 2020
Galeria de Artă Românească Modernă
Program: miercuri-duminică, 10 - 18.
Acces gratuit în baza biletului achiziţionat pentru Galeria de Artă Românească Modernă