Muzeul Naţional de Artă al României

1. Deschiderea expoziției Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită să vizitaţi, începând de miercuri, 12 aprilie 2017, expoziția Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii deschisă în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească.

Expoziţia este oferită în dar, cu prilejul sărbătorilor pascale, vizitatorilor muzeului care au prilejul de a re-descoperi capodopere ale artei medievale româneşti conectate prin semnificaţie şi funcţionalitate de ciclul liturgic al Patimilor şi Învierii.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate prezentate 20 de icoane, broderii şi piese de orfevrărie medievală decorate cu scene ce ilustrează diferite momente ale dramei christice. Alături de acestea, publicul va avea acces pentru prima oară – cu ajutoul unui film documentar, dar şi prin texte de sală ample plasate în cele 7 săli ale Galeriei de Artă Veche Românească – la întreaga colecţie de văluri liturgice cu tema Plângerii Domnului din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Prin utilizarea materialelor fastuoase şi apartenenţa pieselor la cele mai ilustre şcoli artistice ale lumii bizantine şi post-bizantine, acestea constituie partea cea mai valoroasă a tezaurului naţional de broderii medievale.

Expoziţia oferă, totodată, posibilitatea de a viziona eseul cinematografic « Soarele Negru » realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici ce va rula pe toată perioada expoziţiei. Acest poem vizual de excepţie invită spectatorul să caute dincolo de frumuseţea şi fastul broderiilor bizantine sensurile profunde ale vieţii şi morţii.

Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României este unica expoziţie cu caracter permanent din ţară ce prezintă într-o manieră unitară evoluţia fenomenului artistic manifestat în spaţiul românesc între secolele IX şi XIX. În acest spaţiu expoziţional pot fi admirate cele mai valoroase lucrări de artă medievală păstrate în patrimoniul cultural naţional.

Expoziția va fi deschisă în perioada 12 aprilie - 30 iulie 2017.

 

2. Piesă de teatru - Fugato Labile: Camille Claudel

Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00, Sala Auditorium – Intrare liberă

În conexiune cu expunerea temporară în Galeria de Artă Europeană a operei de artă Sculptorul Rodin, pictând, de Camille Claudel (1 martie – 4 iunie 2017) în cadrul programului de conferinţe Opere în prim plan, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o piesă de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze menită a pune în valoare personalitatea unei artiste mai puţin cunoscute pe scena artistică modernă.

Piesa de teatru va prezenta publicului o perspectivă actuală asupra biografiei şi creaţiei sculptoriţei, într-o perioadă în care opera ei este recuperată la nivel internaţional prin expoziţii temporare şi cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu închinat lui Camille Claudel la Paris.

,,Camille Claudel. Femeia artist cunoscută mai mult pentru relaţia ei cu Rodin (căruia i-a fost elevă, confidentă, amantă şi muză) şi-a depăşit timpul şi a fost dată uitării chiar de oamenii cei mai apropiaţi ei. Un destin remarcabil, atât prin forţa cu care a pătruns şi a reuşit în lumea artistică, cât şi prin tragismul care i-a marcat sfârşitul. Paul Claudel fratele ei mai mic, spunea că ar fi fost înzestrată cu toate darurile; considerată genială, inteligentă, cultivată, de o frumuseţe izbitoare - a fost dăruită acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura într-un punct în care echilibrul sfida zborul. Nu a fost însă lăsată să zboare. Nu o permiteau prejudecăţile timpului, Nu se cădea, Nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei... devenind ea însăşi un NU, refuzând să mai lucreze, să mai existe. A trebuit să treacă aproape un secol pentru a se i se recunoaşte geniul.“ declară regizoarea piesei, Liana Ceterchi.


Fugato Labile: Camille Claudel
Distribuţie: Liana Ceterchi, Teodora Toader, Cezara Munteanu
Traducerea: Edith Negulici
un spectacol al Asociaţiei Femeilor din Teatru IF.../DACĂ …PENTRU FEMEI
Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Auditorium
Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00 – Intrare liberă
Vineri 12 mai 2017, ora 19.00 - Intrare liberă


3. Vizite ghidate în expozița Pictură românească din colecția Fundației Bonte

Muzeul Colecțiilor de Artă(Calea Victoriei nr.111) vă invită la o serie de vizite ghidate cu tema Colecții și colecționari-Incursiune în arta plastică românească modernă din colecția Bonte, în zilele de sâmbătă, 22 aprilie, ora 11:00 și sâmbătă, 29 aprilie, ora 11:00.

Expoziția de la Muzeul Colecțiilor de Artă reunește 57 de lucrări realizate de artiști dintre cei mai prestigioși, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu, Alexandru Ciucurencu din colecția Fundației Bonte. Interesat să descifreze nota specifică picturii românești moderne, omul de afaceri portughez Alain Bonte a construit în anii șederii sale în România o colecție cu un profil unic prin consistența selecției și calitatea lucrărilor.

Expoziția este deschisă în perioada 14 februarie-30 aprilie 2017.
Participarea la vizitele ghidate este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, sector 1, București, cod 010063
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Website: mnar.arts.ro