Muzeul Naţional de Artă al României

Care-i faza cu arta contemporană?
- programe pentru clasele 0-VI -

                                         cover fbb mnar6

Ce este spațiul? Cum ocupă arta spațiul? La ce ajută o ramă ca să faci artă? Cât timp încape într-o lucrare de artă? Câtă artă cuprinde același spațiu? Ce este spațiul imposibil? Acestea sunt unele dintre provocările pe care Asociația Da’DeCe le lansează copiilor în expoziția Specii de spații, cu lucrări din colecţia de artă contemporană Société Générale.

Copiii vor explora o parte din expoziție împreună cu un educator muzeal (Iulia Iordan sau Alexandra Cucu) și un fotograf (Monica Botez) și vor descoperi aspecte noi despre spații familiare sau despre unele imaginare, inutile sau imposibile, despre cum și cu ce se poate însufleți un spațiu și despre transformarea unui spațiu într-o specie de... animal fantastic. Demersul pornește de la ce cunosc copiii despre spațiu, se interoghează apoi ce propun despre același concept artiștii, prin lucrări, și curatorul, prin abordare, urmând să se facă de o manieră practică, drumul invers, spre răspunsul copiilor despre spațiu.

Programele pentru clasele 0-VI, se derulează de miercuri până vineri, numai pe bază de programare la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și cu confirmare din partea organizatorilor.

Programele sunt organizate cu sprijinul BRD- Groupe Société Générale.

• Programele educative constau într-o vizită activă și un atelier care durează împreună aproximativ o oră și jumătate, în funcție de vârsta copiilor. Vizita constă în jocuri și problematizare despre temă și lucrările expuse, iar atelierul este derulat de către artista fotografă.
• Participarea la programe se face pe baza biletului de acces în expoziție (10 lei bilet/adulți, 2,5 lei bilet/copii).
• Vă rugăm să respectați categoria de vârstă la înscrieri.
• Vă rugăm să ajungeți cu 10 min înainte de începerea programului.
• Prezența părinților e obligatorie pe parcursul programului.

***

Asociația Da’DeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeu al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul Da’DeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia. Valorile culturale clasice sau contemporane devin prin joacă dovada creativității și inspirației copiilor și adolescenților folosind mijloace digitale, naturale, de co-creație, poveste, implicare, contact direct cu patrimoniul și întâlnirea cu artiștii.

 


„Privește, ascultă, descoperă” sintetizează principalele direcții ale abordării deschise practicate de educatorii muzeali și asociațiile partenere în programele incluse în oferta educativă pentru al doilea semestru al anului școlar 2018-2019. Un joc serios în care observăm și descriem, formulăm păreri și întrebări, desenăm și interpretăm pentru a înțelege mai bine ce vedem în și mai ales prin operele de artă originale, descoperim felul în care artiștii explorează lumea și oamenii din jur – cu alte cuvinte dezvoltăm gândirea critică!

Învățământul preșcolar
Plecând de la prioritățile stabilite de programa pentru învățământul preșcolar, oferim programe bazate pe activități ludice care sprijină dezvoltarea comunicării și interacțiunii în diferite contexte atât la nivel verbal, cât și grafic (vizual).
Descarcă oferta

Învățământul primar
Programele inspirate de opere de artă din expunerea permanentă a muzeului răspund într-o manieră interactivă unor cerințe privitoare la ciclul achizițiilor fundamentale prin activități de cunoaștere și explorare legate de om și societate, permițând dezvoltarea capacității de a comunica.
Descarcă oferta

Învățământul gimnazial
Programele oferite dezvoltă capacitatea de a „învăța să înveți” și încurajează transferul activ de cunoștințe dobândite între un domeniu și altul, contribuind semnificativ la consolidarea competențelor sociale și la sensibilizarea și exprimarea culturală.
Descarcă oferta

Învățământul liceal
Programele propuse pleacă de la nevoia abordării prin dialog a unor teme relevante pentru școală și mai ales pentru tinerii în căutarea unei voci proprii. Vizite active și discuții deschise, fără răspunsuri predeterminate, contribuie la formarea capacității de a reflecta asupra realității, de a comunica eficient, de a negocia, și dezvoltă disponibilitatea față de multiculturalitate și valori culturale europene.
Descarcă oferta

Programele se desfășoară la Muzeul Național de Artă al României și la Muzeul Colecțiilor de Artă.
Materialele pentru activitățile creative sunt puse la dispoziție de muzeu.
Durata programelor: între 90 și 120 de minute
Număr de participanți: variabil în funcție de program
Preț: între 15 - 30 lei/copil în funcție de program

MNAR Muzeul Mobil vizite muzeu 4 Proiectul Muzeul Mobil MNAR oct 2017 2  programAdolescenti2  MNAR Muzeul Mobil vizite muzeu 29