Opera sub clar de... lupă: Odihnă la câmp, Corneliu Baba

Opera sub clar de... lupă: Odihnă la câmp, Corneliu Baba

De la 11 Februarie 2019 13:30 până la 16 Februarie 2019 12:30

La Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale

Publicat de MNAR

Categorii: Evenimente

Vizualizări: 486


Sâmbătă, 16 februarie, la ora 11.30, vă propunem să privim împreună „sub clar de …lupă“ lucrarea Odihnă la câmp, una din cele mai cunoscute și mai apreciate opere ale lui Corneliu Baba, pe care o puteți admira, până la sfârșitul lunii februarie, în expoziția temporară Corneliu Baba - Confesiuni. 1944-1965.

Într-un fragment inclus în volumul Corneliu Baba. Confesiuni și Jurnale 1944-1965, publicat prin grija doamnei Maria Muscalu Albani, executorul testamentar al artistului, Corneliu Baba mărturisește :
„Despre unul din tablourile mele intitulat Odihnă la câmp am cetit și ascultat cele mai variate cronici în care se povesteau lucruri de-a dreptul surprinzătoare. […] Dacă mă gândesc acum la toate acestea, nici nu știu aproape prea bine la ce m-am gândit când am pictat acest tablou. Poate că o idee mai veche și stăruitoare a unei maternități, sau studiile de ani de zile cu țărani pentru o compoziție în legătură cu răscoala din 1907, sau ideea unui simplu popas s-au contopit în dorința de-a nu gândi un eveniment prea precis localizat în timp și în spațiu. Poate m-am gândit întâmplător și la mama, pe care n-am auzit-o niciodată să se fi plâns că a fost o ființă nefericită, dar pe care demult, odată, în copilăria mea, trezindu-mă într-o noapte din somn, îmi amintesc că am văzut-o cu capul plecat sub lampa de deasupra mesei, unde ne cârpea hainele de școală pentru a doua zi, plângând încet.“

Programul Opera sub clar de… lupă oferă informaţii despre istoria unei lucrări de artă şi despre autorul acesteia (ce reprezintă pentru istoria artei, ce loc ocupă opera analizată în creaţia artistului).

Accesul se face în baza biletului și în limita locurilor disponibile.

Parterul Galeriei Naționale,
Calea Victoriei 49-53