Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În ziua de miercuri,17 aprilie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
Concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească

Concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească

De la 20 Martie 2022 21:00 până la 20 Martie 2022 23:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2313

Muzeul Național de Artă a României (MNAR) și Asociația Antiqva vă invită duminică, 20 martie 2022, ora 19:00, la un concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE și a formației Trei parale, în Sufrageria Regală.

Ocazionat de Ziua Internațională a Francofoniei, care se sărbătorește în fiecare an în data de 20 martie, concertul propune un dialog intercultural româno-francez pe coordonate muzicale.

„Avem ocazia să remarcăm un specific anume, care ține de condițiile istorice și culturale proprii teritoriilor în care această muzică a fost creată. Tocmai acest specific ne va face să savurăm mai profund, prin contrast, particularitățile repertoriului propus” apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Asamblul SEMPRE propune un recital instrumental despre încântata lume a „caracterelor”. Această zonă repertorială a fost construită de compozitorii Barocului muzical francez, influențați fiind de lucrarea ”Les Caractères” a lui Jean de la Bruyère (1645 – 1696). Protagoniștii serii vor readuce în lumină o parte din „suita de portrete” și dansurile pline de eleganță, create, acum sute de ani, de J. B. Lully, François Francoeur, Jean-Philippe Rameau, J.B.A. Antoine Forqueray și Marin Marais. Interpretează: Mircea Ionescu (vioară barocă), István Csata (viola da gamba), Raluca Enea (clavecin).

În oglindă, formația TREI PARALE propune recitalul Bazar - unul dintre cele mai cunoscute recitaluri ale sale, care este practic o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea. Muzica acestui program se regăsește pe coloana sonoră a două filme, Aferim! (Regia: Radu Jude, 2015) și Chira Chirilina (regia Dan Pița, 2014) și a fost publicată pe două CD-uri foarte bine primite în lumea culturală românească.
Interpretează: Florin Iordan (cobză, fluier, cimpoi, conducerea muzicală), Daniel-Mircea Pop (voce, fluier, dairea), Mihai Balabaș (vioară), Beatrice Iordan (cobză).

Biletele sunt disponibile în rețeaua entertix.ro.

Concertul face parte din programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots” organizat de Muzeul Național de Artă al României și partenerii, în perioada 18 februarie – 20 martie 2022 pentru marcarea Zilei Internaționale a Francofoniei și include conferințe, dezbateri, ghidaje specifice.
Detalii: https://www.mnar.arts.ro/arhiva-evenimentelor/eveniment/590-dincolo-de-cuvinte-au-del%C3%A0-des-mots 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.