
Ziua Culturii Naționale la MNAR
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, intrarea la Galeria Națională, respectiv Galeria de Artă Veche Românească și cea de Artă Românească Modernă, este gratuită în intervalul orar 11 – 17.
De asemenea, în aceeași zi, MNAR expune publicului portretul lui Mihai Eminescu semnat de sculptorul Oscar Han (1891 - 1976). Lucrarea este prezentată publicului cu ocazia zilei de naștere a poetului și poate fi admirată în holul Galeriei Naționale de vineri, 15 ianuarie, până duminică, 31 ianuarie 2021, în programul de vizitare al muzeului.
Oscar HAN (1891 – 1976)
A studiat la Școala de Arte Frumoase din București în perioada 1909–1914 cu Dimitrie Paciurea și Frederic Storck şi a debutat la Salonul Oficial în 1912. În 1913 figurează la prima expoziţie a Noii Asociaţii Artistice, alături de Ion Jalea, Petre Bulgăraș, Horia Boambă, Dimitrie Brăescu sau Ignat Bednarik. Între 1914 și 1916 participă la expoziţiile organizate de Tinerimea Artistică. Este mobilizat în 1917 în echipa de artiști de pe lângă Marele Cartier General al Armatei, pentru a consemna la faţa locului aspecte din luptele purtate de ostașii noștri.
În perioada 1925-1933 face parte din „Grupul celor Patru”- cea mai prestigioasă grupare artistică, cu o bogată activitate expoziţională, alături de Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza şi Francisc Şirato.
Plastica expusă de Han în această perioadă (compoziţii, nuduri, portrete) relevă o viziune proprie nuanţată de influenţa lui Bourdelle, în retorica gestului și construcţia ansamblului.
În 1927 este numit profesor suplinitor la Catedra de sculptură a Școlii de Arte Frumoase din București și predă alături de fostul său profesor Dimitrie Paciurea, iar din 1932 rămâne profesor titular după moartea acestuia.
După 1945, suspectat de autorităţile comuniste că ar fi avut simpatii legionare, este scos de la catedră. Sculptorul se adaptează exigenţelor tematice și stilistice promovate de noul regim și lucrează mult portrete de artiști, figuri și compoziţii istorice.
***
Muzeul Național de Artă al României deține în patrimoniul său și alte reprezentări ale poetului Mihai Eminescu, dintre care menționăm bronzul lui Dimitrie Paciurea - Machetă pentru Monumentul Mihai Eminescu (prezent în expunerea permanentă), Luceafărul lui Ion Vlasiu, Cap monumental Eminescu, gips, semnat de Cornel Medrea, un bust din bronz și un medalion - gips patinat - semnate de Ion Georgescu, precum și un gips impresionant semnat de Ovidiu Maitec.
Machetă pentru Monumentul Mihai Eminescu, Luceafărul, Ion Vlasiu Cap monumental Eminescu, Cornel Medrea Dimitrie Paciurea
Mihai Eminescu, Ion Georgescu Mihai Eminescu, Ovidiu Maitec Portretul poetului Mihai Eminescu, Ion Georgescu