Muzeul Naţional de Artă al României
Între real și ideal. Imagini ale neliniștii în pictura lui Phoebus

Între real și ideal. Imagini ale neliniștii în pictura lui Phoebus

De la 04 Martie 2020 18:00 până la 04 Martie 2020 19:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 662

Miercuri, 4 martie 2020, ora 18, vă aşteptăm la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111), la conferinţa Între real și ideal. Imagini ale neliniștii în pictura lui Phoebus, care va fi susţinută în cadrul expoziţiei temporare Partea nevăzută a colecţiei Alexandru Phoebus de către Virginia Barbu, istoric de artă şi cercetător la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”.

Alexandru Phoebus (1899-1954) face parte din generația pictorilor români care debutează la sfârșitul anilor ʼ20, atingând deplina maturitate a creației în perioada tulbure de la jumătatea secolului XX. Artist discret, nonconformist, cu viață interioară bogată, Phoebus a creat o operă diversă în formulele ei de expresie, asimilabile curentului „noului realism” de circulație europeană. Pictura sa a fost apreciată de-a lungul timpului pentru claritatea viziunii plastice, construcția amplă a volumelor, sobrietatea și rafinamentul cromatic, abilitatea meșteșugului și încărcătura emoțională percutantă. Portretele, compozițiile și peisajele sale sunt marcate de un timbru personal în care își face simțită prezența tensiunea particulară între reflectarea critică a realității, din perspectiva artistului observator și martor al societății timpului căruia îi aparține, și reflexia meditativă, însingurată, proprie structurii visătoare a artistului creator.

 

Conferința durează aproximativ o oră.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.