Muzeul Naţional de Artă al României
Tururi ghidate în sala Brâncuși pe 19 februarie

Tururi ghidate în sala Brâncuși pe 19 februarie

De la 19 Februarie 2020 14:00 până la 19 Februarie 2020 19:30
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1402

Pe 19 februarie, cu ocazia zilei lui Constantin Brâncuși, Muzeul Național de Artă al României organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30, iar doritorii pot participa gratuit, în limita locurilor disponibile.

Accesul în Galeria de Artă Românească Modernă va fi gratuit pe durata întregii zile, iar programul galeriei va fi prelungit până la ora 21:00.

Colecția de lucrări Brâncuși de la MNAR include predominant opere timpurii care oferă o imagine sugestivă asupra felului în care artistul face trecerea de la formele clasicizante, specifice perioadei de început, spre o esențializare a volumelor. Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea esențializării formei.

Rugăciunea, elementul cel mai sugestiv și interesant din punct de vedere plastic din cadrul monumentului funerar al avocatului Petre Stănescu, marchează debutul perioadei de tranziție către reprezentările sintetice. Colecția include de asemenea două proiecte tridimensionale (Scaun din piatră și Macheta pilonului Porții Sărutului) din singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu și o rară operă grafică, un schematic, dar elegant Nud feminin. O prezență excepțională este basorelieful care îl înfățișează pe dr. Carol Davila, cea mai mică lucrare realizată de sculptor.

În cadrul tururilor, vor putea fi admirate și patru lucrări cu care MNAR tocmai a participat la expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles. Ediția din 2019 a bienalei Europalia a fost dedicată României, punând accent în mod special pe creația lui Brâncuși.

De la ora 19:00, în Curtea de Onoare a MNAR, vizitatorii vor putea vedea holograma marelui artist și a operelor sale, pusă la dispoziție de către Ministerul Culturii.