Muzeul Naţional de Artă al României
Două expoziții foto-documentare și o privire retrospectivă asupra Revoluției Române.

Două expoziții foto-documentare și o privire retrospectivă asupra Revoluției Române.

De la 05 Decembrie 2019 00:00 până la 06 Ianuarie 2020 00:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 546

Impresionante, multe dintre imaginile care au făcut înconjurul lumii în urmă cu 30 de ani, atunci când revoluția română era transmisă în direct de diferite posturi de televiziune, evocă pentru trecătorii de pe Calea Victoriei evenimente care au schimbat cursul istoriei pentru generațiile viitoare. Cele două expoziții foto-documentare evocă, printre altele, distrugerile masive suferite atât de clădirea fostului palat regal cât și de patrimoniul muzeului.


În 1989 Muzeul Național de Artă al României ocupa aripa dinspre strada Știrbei Vodă; un incendiu devastator a distrus laboratorului de restaurare pictură și lucrările aflate în acel moment în el. Evenimentele au lăsat urme grave asupra multora dintre capodoperele aflate în expunerea permanentă a muzeului la acea dată. În anii ce au urmat ele au fost supuse unui complex proces de restaurare, fiind readuse la viață inclusiv cu ajutorul unor ateliere de restaurare de renume din Olanda, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii. Treizeci de ani mai târziu ele pot fi admirate în fotografiile din expoziție sau, și mai bine, în original, în galeriile muzeului pentru a aprecia minunile realizate de specialiștii restauratori din țară și străinătate.


„Expoziția aduce un tribut tuturor celor care vreme de trei decenii s-au străduit să redea palatului și colecțiilor splendoarea lor, contribuind la refacerea, conservarea și restaurarea acestora. Treizeci de ani după evenimentele dramatice din decembrie 1989 clădirea palatului a fost integral restaurată și cele mai multe dintre „suferințele” nu mai sunt vizibile decât pentru ochiul antrenat al specialiștilor” spune managerul interimar al muzeului, arhitect Liviu Constantinescu.


O a două expoziție, organizată în parteneriat cu Agerpres, Agenția Națională de Presă, cuprinde imagini realizate de foto-jurnaliștii de atunci din arhiva foto a instituției. Ele documentează evenimentele petrecute la Timişoara, preluarea puterii așa cum s-a petrecut ea în spațiul cunoscut astăzi drept „Piața Revoluției”, fuga familiei Ceauşescu cu elicopterul.

 "AGERPRES contribuie la menţinerea vie a memoriei naţionale prin expoziţiile de fotografii pe care le realizăm pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevărate mărturii, iar noi conştientizăm că ne bucurăm acum de libertate datorită sacrificiului românilor de la Revoluţia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect si preţuire în faţa lor şi a măreţiei acelui moment istoric", a declarat Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES.

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.