Muzeul Naţional de Artă al României
Picturi murale extrase. Istorie, restaurare, monitorizare

Picturi murale extrase. Istorie, restaurare, monitorizare

De la 17 Octombrie 2019 18:00 până la 17 Octombrie 2019 19:30
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 745

Muzeul Național de Artă al României și asociația Art Conservation Support lansează volumul Picturi murale extrase. Istorie, restaurare, monitorizare, semnat de dr. Maria-Magdalena Drobotă şi publicat recent de Editura ACS. Evenimentul va avea loc joi, 17 octombrie 2019, în Galeria de Artă Veche Românească, începând cu ora 18.00. Lansarea acestui volum va fi, totodată, un prilej pentru public de a se întâlni şi cu alţi specialişti de notorietate din domeniul restaurării şi al cercetării artei medievale româneşti, şi anume, cu doamna prof. univ. dr. Tereza Sinigalia și cu domnul prof. univ. dr. Oliviu Boldura, care le vor împărtăşi cu generozitate din experienţa domniilor lor.

Cartea aduce în faţa publicului cercetarea doctorală inedită a Mariei-Magdalenei Drobotă, care a beneficiat de îndelungata expertiză a acesteia în domeniul conservării şi restaurării picturilor murale extrase din România.

”Maria-Magdalena Drobotă a dovedit în această carte o îmbinare perfectă între performanțele sale profesionale și capacitatea documentar-istorică de a aduna informații disparate ale unor evenimente nedorite care au marcat conservarea picturilor murale din România. Este vorba despre imboldul nejustificat de a extrage picturi murale, din diferite motive. Mergând pe urmele acestor evenimente, Maria-Magdalena Drobotă ne oferă o carte-document ce consemnează, în mare parte, o istorie a pierderilor ireversibile. Dintre picturile murale extrase, mai mult sau mai puțin conservate, o parte se păstreză în muzee.”, apreciază prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator.

Lansarea face parte dintr-un proiect mai amplu, inițiat de Art Conservation Support și co-finanțat de Arministrația Fondului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii, care va continua cu alte conferințe organizate la Universitatea din Pitești, joi 24 octombrie, și la Universitatea din Craiova, vineri, 25 octombrie, precum și cu alte expuneri în București sau Cluj-Napoca. Proiectul se adresează și celor de vârstă școlară prin activități specifice, cu scopul educării în sensul unei mai bune conservări și punere în valoare a patrimoniului cultural național. 

Partenerii proiectului:
CERECS Art S.R.L., Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași, Complexul Muzeal “Curtea Domnească” din Târgoviște, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național Cotroceni, Mănăstirea Stavropoleos.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.