Muzeul Naţional de Artă al României
Ultima zi de vizitare a expoziției „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri”

Ultima zi de vizitare a expoziției „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri”

De la 25 Septembrie 2019 18:00 până la 25 Septembrie 2019 19:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 516

O conferință despre construcția imaginii regalității

Susținută de lector univ. dr. Marina-Cristiana Rotaru, conferința va prezenta publicului o analiză a portretelor din expoziția Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri cu scopul de a decoda elementele din care este alcătuit discursul regal și modul de comunicare a imaginii monarhiei prin intermediul portretelor oficiale.

Postura şi gesturile suveranilor, surprinse de pictori în lucrările din expoziție sunt o formă de limbaj. Unghiul din care sunt pictate personajele, poziționarea subiecților în raport cu privitorul, semiotica vestimentară și elementele de limbaj non-verbal, toate presupun o alegere bazată pe o semnificaţie simbolică bine controlată. Faptul că modelul este surprins frontal, din profil sau din semi-profil, poziția subiectului (la acelaşi nivel cu privitorul sau mai sus decât privitorul - pe un tron, o estradă, un balcon, etc.), direcția privirii – sunt doar câteva dintre criteriile ce alcătuiesc un limbaj cu tâlc ce scoate la iveală înţelesuri care completează portretul propriu-zis.

Loc de desfășurare: Galeria Națională, expoziția Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri

Intrarea este liberă.

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.