Muzeul Naţional de Artă al României
Secolul XX în contrast: Masculin și Feminin - CONFERINȚĂ

Secolul XX în contrast: Masculin și Feminin - CONFERINȚĂ

De la 18 Ianuarie 2019 11:47 până la 23 Ianuarie 2019 18:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 269

Continuăm seria de conferințe la Muzeul Colecțiilor de Artă și începem anul cu o nouă întâlnire în cadrul expoziției temporare „Portretul colecțioanrului”. Miercuri, 23 ianuarie 2019, de la ora 17.00 va avea loc conferința „Secolul XX în contrast: Masculin și Feminin”.

Împreună cu Ilinca Damian vom analiza cel de-al doilea contrast: controversatul „Masculin și Feminin”. Cu această ocazie vom aduce în atenție un fond de lucrări tipic Muzeului Colecțiilor de Artă, anume colecțiile monografice sau „de artist”. Acestea au fost donate prin testament sau de rude, după moartea artiștilor. Încă de la înființarea secției pe simeze au fost prezente colecțiile monografice ale pictorilor Iosif Iser și Alexandru Phoebus, în anii ’80 au intrat în patrimoniu colecțiile Michaelei Eleutheriade, Lucia Demetriade-Bălăcescu, Celine Emilian, Idel Ianchelevici, iar începând cu anii ‘90, au fost donate lucrări semnate de Corneliu Baba, Șerbana Drăgoescu, Magdalena Rădulescu, Albert Dov-Sigal și alții. Aceste donații sunt prezente permanent în galeriile muzeului și sunt reprezentate prin lucrări și obiecte emblematice în cadrul expoziției temporare „Portretul Colecționarului”.

În această expoziție vizitatorul are o ocazie rară: aceea de a vedea într-un singur loc atât arta dar și preocupările și gusturile societății bucureștene pe tot parcursul secolului al XX-lea. Provocarea o constituie modul în care alegem să înțelegem abundența acestor manifestări. Prezentarea de față pornește de la observația istoricului de artă Paul Greenhalgh, care consideră că energia, creativitatea dar și violența secolului al XX-lea s-au datorat în mare parte unei culturi a opozițiilor. Natura modernismului ultimului secol se datorează gândirii în contrast: artă/știință, urban/rural, rațional/romantic, orient/occident, masculin/feminin, natural/artificial, producție/consum, prezent/trecut etc. În acest spirit, vom discuta, de-a lungul a trei prezentări (Orient și Occident, Masculin și Feminin, Formă și Culoare), anumite aspecte ce pot fi observate din activitatea artistică a generațiilor secolului trecut.