Muzeul Naţional de Artă al României
Vizită ghidată în expoziția „Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR”

Vizită ghidată în expoziția „Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR”

De la 19 Iulie 2018 17:00 până la 19 Iulie 2018 17:50
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 333

Joi, 19 iulie 2018, de la ora 17.00 vă așteptăm în Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal, la parterul Galeriei de Artă Europeană, pentru vizita ghidată organizată în expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR. Alături de Carmen Tănăsoiu, curatoarea expoziției vom parcurge traseul și vom vorbi despre pietre rare montate cu grijă în piesele etalate.

Circa o sută de bijuterii expuse, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima oară, pun în valoare una dintre colecțiile mai puțin cunoscute ale muzeului, cea de gliptică și bijuterii: inele, sigilii, cercei și brățări pun în scenă investiția în imaginea personală de-a lungul diferitelor perioade istorice.

***

Obiectele selecționate acoperă aproape două milenii, din antichitate până în perioada interbelică: străluciri de metale prețioase și scânteieri diamantine reverberează în imaginarul colectiv până în zilele noastre. Îndrăgostiții de modă vor recunoaște cu ușurință în recursul la metale și pietre prețioase a căror valoare financiară este ușor reperabilă, o modalitate mereu actuală de a atrage atenția asupra statutului social, un mesaj simbolic susținut și de imaginile redate în geme, camee și sigilii.
Cât preț punea în secolul XIX aristocrația din Țările Române pe bijuterii ca simbol al statutului social reiese limpede din cele câteva portrete fruste dar pline de farmec inserate în expoziție: etalate uneori timid alteori cu emfază, bijuteriile semnalează clar bunăstarea purtătorilor, membri ai unei societăți cultivate care are conștiința propriei valori și apreciază moda ca semn al modernității. Elegante și bogat decorate casete de bijuterii realizate probabil în Franța completează această imagine.

Pentru a pune în valoare frumusețea pieselor, expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României este prezentată în Sala Oglinzilor din fostul palat regal a cărei somptuoasă decorație arhitecturală se face ecoul unor preocupări similare.

Accesul se face în baza biletului de intrare în expoziție, iar vizita ghidată durează aproximtiv o oră.Muzeul Național de Artă al României
Galeria de Artă Europeană - Sala Oglinzilor, spațiul pentru expoziții temporare
29 iunie – 30 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună