Muzeul Naţional de Artă al României
Vernisajul expoziției Vedute Venețiene din colecția Intesa Sanpaolo

Vernisajul expoziției Vedute Venețiene din colecția Intesa Sanpaolo

De la 18 Iunie 2018 15:13 până la 24 Iunie 2018 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 392

Miercuri, 13 iunie 2018 a avut loc vernisajul expoziției „Vedute Venețiene din colecția Intesa Sanpaolo” la care au fost prezenți oaspeți de onoare.

În deschidere a luat cuvântul domnul Liviu Constantinescu, Director General interimar al MNAR, care a fost urmat de Președintele Intesa Sanpaolo, domnul Gian Maria Gros-Pietro. Aceștia au vorbit despre importanța susținerii programelor de restaurare a operelor de artă, despre nașterea genului în pictură și au subliniat importanța expunerii lucrărilor într-un muzeu de artă din România. Oaspeții au putut apoi admira lucrările parcurgând un tur în avanpremieră.

Expoziția prezintă publicului românesc pentru prima dată, operele câtorva dintre cei mai cunoscuți artiști italieni (dar nu numai) care au contribuit la consolidarea și răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea. Aceasta va fi deschisă spre vizitare până pe data de 15 iulie 2018.

V 01       V 02       V 03       V 04

V 05       V 06       V 07       V 08

***

Veduta înflorește ca gen artistic în paralel cu așa-numitul „Grand Tour”, precursorul turismului cultural din zilele noastre. În secolul al XVIII-lea, intelectuali și călători, îndeosebi englezi, își desăvârșesc formația făcând „marele tur” al Europei, cu opriri obligatorii în cele mai importante orașe ale Italiei. Practicarea acestui nou tip de „pelerinaj cultural” atrage după sine noi modalități de exersare a memoriei, printr-o relație specială cu arta dar și cu „arta” rememorării și împărtășirii propriilor impresii. Vedutele, ca și jurnalele de călătorie, mediază experiența directă a unor locuri și arhitecturi investite cu valoare simbolică și contribuie astfel la crearea și perpetuarea unui imaginar colectiv care cultivă memoria culturală. Succesul comercial al noului gen este asigurat în principal de piața engleză, extrem de sensibilă la pitoresc, diferență și specificitate.

Lucrările prezentate în expoziție provin din Colecția Intesa Sanpaolo, Gallerie d'Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza. 

Expoziția este realizată împreună cu Intesa Sanpaolo.

Muzeul Național de Artă al României, Parterul Galeriei Naționale

Perioadă: 14 iunie – 15 iulie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00