Muzeul Naţional de Artă al României
Vizită ghidată în expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”

Vizită ghidată în expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”

De la 22 Iunie 2018 16:45 până la 22 Iunie 2018 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 371

Vineri, 22 iunie, începând cu ora 16.45 are loc prima vizită ghidată organizată în expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Aceasta va fi susținută de doamna Anna Mária Orbán, curatoarea expoziției.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, născută Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți” - așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, ci și o operă artistică deosebită.

Expoziția cuprinde ilustrațiile pregătite pentru cartea sa La Visite des pauvres, realizate în jurul anului 1922,  publicată fără ilustrații, precum și pe cele pentru Les Intermèdes de Talloires - o serie de desene originale din anul 1919. Tot în expoziție se află pentru prima dată gravurile realizate după aceleași desene, publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezintă letrinefantezii decorative - cum le numea autorul lor, ex libris-uri, două schițe de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.

În expoziție este prezentat și un tablou pe spatele căruia se află semnătura sa olografă: Vladimir I. Ghika fecit. (1917), ce provine din colecția familiei Cosmovici precum și multe alte desene și schițe pregătitoare pentru compozițiile sale unice.

Expoziția este organizată împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București și va fi deschisă până pe 2 septembrie 2018.

Accesul la vizita ghidată se face pe baza biletului de acces și în limita locurilor disponibile.

 

Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu
13 iunie - 2 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 4 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună