Muzeul Naţional de Artă al României
Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE

Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE

De la 13 Iunie 2018 10:00 până la 02 Septembrie 2018 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1032

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Expoziția prezintă o selecție a desenelor și gravurilor lui Vladimir Ghika ce provin de la colecționari, care le-au donat cu generozitate Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) după anul 2010, unde sunt păstrate în „Arhiva Vladimir Ghika”.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, născută Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți” - așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, ci și o operă artistică deosebită.

Expoziția cuprinde ilustrațiile pregătite pentru cartea sa La Visite des pauvres, realizate în jurul anului 1922, publicată fără ilustrații, precum și pe cele pentru Les Intermèdes de Talloires - o serie de desene originale din anul 1919. Tot în expoziție se află pentru prima dată gravurile realizate după aceleași desene, publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezintă letrine, fantezii decorative - cum le numea autorul lor, ex libris-uri, două schițe de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.

În expoziție este prezentat și un tablou pe spatele căruia se află semnătura sa olografă: Vladimir I. Ghika fecit. (1917), ce provine din colecția familiei Cosmovici precum și multe alte desene și schițe pregătitoare pentru compozițiile sale unice.

Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu
13 iunie - 2 septembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 4 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună