Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
În zilele de 21, 22 și 23 martie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Programul de vizitare al expoziției „Victor Brauner. Între oniric și ocult” în data de 31 martie 2024 va fi 11.00-16.00. 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
Vizită ghidată în expoziția „Invenit / sculpsit - Gravura italiană din secolele XV-XVI” #2

Vizită ghidată în expoziția „Invenit / sculpsit - Gravura italiană din secolele XV-XVI” #2

De la 04 Mai 2018 10:33 până la 26 Mai 2018 14:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2289

A doua vizită ghidată în expoziția de gravură italiană: „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI”, susținută de Cosmin Ungureanu, curatorul expoziției, va avea loc sâmbătă, 26 mai, ora 11:00.

Următoarele vizite vor ritma expoziția după cum urmează: 

• Joi 7 iunie, orele 16:00
• Sâmbătă 23 iunie, orele 11:00
(accesul se face pe baza biletului de intrare)

Galeria de Artă Europeană (spațiul de expunere temporară)

Expoziția temporară „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” prezintă publicului 44 de stampe și poate fi vizitată la MNAR până pe 24 iunie 2018.

Printre autori se numără artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci. Cu trei excepții, gravurile incluse în expoziție provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino. Donată inițial Muzeului Toma Stelian, colecția a fost transferată în 1950 Muzeului de Artă al R.P.R.

***

Lucrările compun o elocventă imagine de ansamblu asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană. Expoziția tematizează în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa-numitul „modello”, care poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură.Astfel, titlul expoziției – „invenit / sculpsit” – evocă raportul dintre prototip („invenit”) și imaginea gravată („sculpsit”): cei doi termeni, frecvent incizați în chiar câmpul imaginii, se referă la creația artistică propriu-zisă, respectiv la realizarea tehnică prin incizare, surprinzând specificitatea gravurii ca specie a „artelor desenului”. Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR, având drept autor pe Dana Crișan (cu colaborarea dlui Radu Bercea).

***

Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie și întemeietor al şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. Primele sale achiziții datând din perioada studiilor la Paris, au pus bazele un colecții enciclopedice: peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene, ce oferă o imagine de ansamblu asupra istoriei gravurii europene.

 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.