Muzeul Naţional de Artă al României
Lansarea albumului „Obiecte Grăitoare” la Muzeul Colecţiilor de Artă

Lansarea albumului „Obiecte Grăitoare” la Muzeul Colecţiilor de Artă

De la 04 Decembrie 2017 18:30 până la 04 Decembrie 2017 20:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 825

Albumul „Ștefan Câlția.Obiecte Grăitoare”, publicat de Curtea Veche Publishing, va fi lansat oficial luni, 4 decembrie 2017, de la ora 18:30, la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Eveniment special la care vor participa creatorii proiectului Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare: autoarea Svetlana Cârstean, curatorul-șef Liliana Chiriac, Arh. Liviu Constantinescu, director general interimar al Muzeului Național de Artă al României, și sponsorii proiectului: Dragoș Pavel, președintele Dedeman, Ovidiu Buluc, președintele Farmexim, care vor vorbi alături de artistul Ștefan Câlția pentru a deschide în tihnă dialogul despre propriile experiențe de creare și definitivare ale proiectului.

Albumul este compus din trei eseuri ale autoarei Svetlana Cârstean, curatorilor Liliana Chiriac și Alexandra Manole și continuă, prin intermediul vederilor din cadrul expoziției însoțite de poveștile lor, dar și de ample comentarii sau viziuni critice, imersiunea în profunzimile simbolice ale Obiectelor Grăitoare.

Pentru Svetlana Cârstean, expoziția Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare propune o intimitate creatoare pe care o împărtășește în eseul Înapoi la obiect. Înapoi la Ștefan Câlția, în care autoarea conduce cititorul prin spațiu, îi sugerează relațiile dintre obiect, lucrare și artist. Astfel, textul devine o citire sinceră asupra salvării, moștenirii, intimității care nu duce la comoditate, ci invită la descoperirea detaliilor și a sufletului obiectelor. Viziunea Svetlanei este completată de cea a Alexandrei Manole, curator al Galeriei Posibilă, pentru care expoziția și albumul adună fapte firești: de ocrotire și punere împreună, aproape, a ceea ce e apreciat pentru valori estetice, sociale ori culturale, în timp ce pentru Liliana Chiriac, șef-secție la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, dorința de a împărtăși cu vizitatorii muzeului simbioza perfectă dintre operele și obiectele artistului a fost imboldul pentru începerea acestui proiect.

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111