Muzeul Naţional de Artă al României
„Un ceas pentru artă” în Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal

„Un ceas pentru artă” în Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal

De la 26 Noiembrie 2017 16:30 până la 26 Noiembrie 2017 17:30
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 861

Cu ocazia lansării „Centenarului Marii Uniri de la 1918” de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României organizează evenimentul Un ceas pentru artă – „Marea Unire oglindită în decorația Palatului Regal”.

Evenimentul desfășurat sub genericul „Un ceas pentru artă” descifrează iconografia palatului regal plecând de la întrebările: Cum își reprezentau românii Marea Unire? Exista sau nu în imaginarul colectiv  un cod de reprezentare al României Mari? Care sunt mijloacele vizuale utilizate pentru a genera imagini reprezentative pentru ideea unei unități geografice, lingvistice, culturale, istorice, administrative? Cine sunt cei care contribuie la formularea codurilor de reprezentare și de percepere a nou createi unități?

Reprezentarea alegorică a Marii Uniri în plafonul Scării Voievozilor este corolarul unui program iconografic susținut de ansamblul picturilor inserate în decorația spațiilor oficiale. Se constituie astfel un ansamblu vizual coerent ce contribuie la formarea unui imaginar colectiv care împletește consecvent istoria și geografia țării, evocate de către toți artiștii invitați să producă lucrări dedicate unui parcurs oficial. Evocarea unor momente, locuri sau personalități reprezentative pentru trecutul istoric se împletește cu trimiteri la momente recente și la rolul poporului în înfăptuirea României Mari. Acesta era un argument puternic în asumarea Marii Uniri de către întreaga populație a țării.
Prin imaginile create artiștii contribuie la crearea unui mesaj vizual unitar transmis tuturor celor care vizitau Palatul Regal – locul care celebrează înfăptuirea „visului de secole al poporului român”.

Un ceas pentru artă – „Marea Unire oglindită în decorația Palatului Regal”
Duminică, 26 noiembrie, ora 16.30    
Durata: aproximativ o oră
Tarife: 20 lei bilet întreg/ 10 lei bilet pentru pensionarii/ 5 lei bilet pentru elevi şi studenţi/ preşcolarii au acces gratuit.

Muzeul Național de Artă al României, Corp Central
Calea Victoriei nr. 49-53