Descoperă
Muzeul Național de Artă al României, găzduit în clădirea fostului Palat Regal, adăpostește cea mai bogată colecție de artă românească (medievală și modernă), artă europeană, artă decorativă și artă orientală din țară. MNAR administează, de asemenea, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady.
Galerii permanente
Muzeul Naţional de Artă al României este deţinătorul unui valoros patrimoniu de artă românească şi străină, organizat în două galerii permanente: Galeria Naţională (care include Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă) şi Galeria de Artă Europeană.
Galeria de Artă Veche Românească
Obiecte prețioase datând din secolul al XIV-lea până la jumătatea secolului al XIX-lea pun în valoare particularităţile artistice locale din Ţara Românească, Moldova şi Transilvania, un vechi fond de tradiție bizantină, ca și varietatea elementelor de influenţă occidentală și orientală.
Galeria de Artă Românească Modernă
Galeria ilustrează istoria artei românești de la jumătatea secolului al XIX-lea până spre sfârșitul anilor 1970. Artiști de seamă precum Grigorescu, Luchian, Brâncuși beneficiază de selecții reprezentative în timp ce cele mai importante curente artistice sunt amplu ilustrate prin lucrări ale marilor și micilor maeștri.
Galeria de Artă Europeană
Incluzând un nucleu central de lucrări din fosta Colecţie Regală, galeria prezintă capodopere semnate de mari maeștri precum: Domenico Veneziano, Tintoretto, Bronzino, Lucas Cranach cel Bătrân, Rubens, Brueghel cel Tânăr, Rembrandt, El Greco, Monet, Signac, Rodin.
Expoziţii temporare
Pe lângă galeriile permanente, MNAR propune publicului și expoziții temporare realizate în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.
Corneliu Baba – Confesiuni. 1944-1965
Galeria Națională - parter
Curator: Monica Enache, Maria Muscalu Albani
2 noiembrie 2018 – 10 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din lună
Imagini ale lumii trecătoare - Hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia MNAR
Curator: Carmen Brad
Sălile Kretzulescu
29 noiembrie 2018 – 31 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Prețul biletului: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din lună
Momente ale istoriei naționale. Dimitrie Paciurea (1873-1932), proiecte de monumente
Curator: Monica Enache
Sala dedicată artelor grafice din cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă
2 decembrie 2018- 3 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Bilet: costul biletului pentru Galeria Națională -15 lei
Gratuit: prima miercuri din lună
Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII
Curator: Cosmin Ungureanu
Galeria Națională - parter
14 decembrie 2018 – 31 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare
Proiect expozițional finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale cu ocazia Aniversării Centenarului Marii Uniri.
Intrarea este liberă.
Sala Rotondă, intrarea din str. Știrbei Vodă
15 decembrie 2018 – 28 aprilie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Muzee satelit
Găzduite în clădiri de patrimoniu, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady prezintă publicului colecţii care amintesc de atmosfera pitorească a Bucureştiului de altădată.
Muzeul Colecțiilor de Artă
Unic în peisajul muzeal românesc, Muzeul Colecțiilor de Artă reunește într-un singur aşezământ (fostul Palat Romanit) donaţiile făcute de-a lungul anilor de colecţionari cu merite deosebite în păstrarea patrimoniului artistic. Amenajarea urmărește redarea configuraţiei originare a fiecărei colecţii, ilustrând fenomenul colecționismului în România.
Muzeul K.H. Zambaccian
Colecția Krikor H. Zambaccian (1889-1962), una dintre cele mai bogate şi valoroase colecții de artă din România, cuprinde capodopere ale picturii și sculpturii românești moderne, alături de pânze semnate de renumiți artiști francezi: Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso, Matisse.
Muzeul Theodor Pallady
Găzduit în cea mai veche casă din București (Casa Melik), muzeul expune colecţia de artă a soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, prieteni și admiratori ai lui Theodor Pallady. Alături de picturi și lucrări de grafică semnate de Pallady, colecția cuprinde și pictură europeană, sculptură antică greco-romană, egipteană și indiană, piese de mobilier, ceramică orientală.
Cabinetul de Desene și Gravuri
Patrimoniul de arte grafice al muzeului cuprinde desene, pasteluri, acuarele și gravuri realizate de artiști români renumiți din secolul al XIX-lea și din perioada interbelică, dar și de artiști francezi precum Delacroix, Bourdelle, Matisse, la care se adaugă colecțiile de gravură franceză, italiană, olandeză și flamandă, sectorul de caricatură și machete de afiș și fondul de schițe și proiecte de arhitectură. Cabinetul organizează periodic expoziții temporare în sălile dedicate artelor grafice din cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă și Galeriei de Artă Europeană.
Spațiile istorice ale Palatului Regal
Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului, recent restaurate, pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună.