Muzeul Naţional de Artă al României

LEMN AUR LUMINĂ. #MAITEC. SULTANA&OVIDIU. DANA&STEPHANE

Curator: Irina Ungureanu
Organizatori: MNAR, Asociația Maitec, Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte
Loc: Parterul Galeriei Naționale
Perioada: 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00.
Ultima intrare se face la ora 17.00.
Tarif: 10 lei (cu reducerile aferente)
Acces gratuit în prima zi de miercuri a fiecărei luni

Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje plastice diferite – pictură, sculptură, fotografie – patru destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și a unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Muzeul Național de Artă al României vă invită în perioada 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020 la expoziția Lemn Aur Lumină, cea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec.

Dacă Ovidiu și Sultana Maitec sunt astăzi, două repere incontestabile de care se leagă evoluția sculpturii și picturii românești de după 1950, expoziția Lemn Aur Lumină propune o perspectivă contemporană asupra creației lor, în dialog cu un nou limbaj artistic: fotografia. Stéphane Maitec, fiul celor doi artiști, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. În această expoziție, cei doi propun însă un experiment vizual spectaculos în noua lor serie de lucrări, Reflections, care aduce împreună, printr-un fascinant joc de reflexii, fotografia, sculptura și pictura, rezultatul fiind nou gen artistic fluid, ce prezintă o nouă abordare a luminii.

Expoziția aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună tot la Muzeul Național de Artă al României în 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec formează în oglindă, nucleul expoziției, iar Stéphane și Dana Maitec prezintă în premieră în România, peste 50 de lucrări și instalații interactive din seria Reflections.

***

Considerat astăzi unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ovidiu Maitec a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede. A debutat cu o expoziție personală la Londra, apoi a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale. În paralel, expoziția documentează destinul de excepție al Sultanei Maitec, care a îndrăznit o spectaculoasă ruptură față de cursul realist dominant al artei epocii, optând pentru o pictură nonfigurativă în tehnica foiței de aur - material ce va deveni marca sa vizuală dominantă.

Stéphane Maitec, fiul celor doi, lucrează din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Cei doi sunt, potrivit criticilor de artă din Paris, unde au expus prima dată Reflections, inventatorii unei noi tehnici de fotografie pe care cei doi artiști au denumit-o art mirroring vivid - un experiment vizual inovator în care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploatează potențialul creator al luminii și culorii, fără nicio intervenție digitală.
Seria Reflections oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera lor, expusă în Franța, Statele Unite, Elveția, Belgia, Italia. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns Dana și Stéphane Maitec la acest rezultat?... publicul este invitat să afle, fiind parte activă în chiar procesul de creație, într-o instalație interactivă – surpriză.

 

Curator: Irina Ungureanu
Parterul Galeriei Naționale
31 octombrie 2019 – 29 martie 2020
Organizatori: MNAR, Asociația Maitec, Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00.
Ultimul acces se face la ora 17.00.
Preț bilet: 10 lei (cu reducerile aferente)
Gratuit: prima miercuri a fiecărei luni

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.