Muzeul Naţional de Artă al României

300 de ani de relaţii culturale România – Georgia

Organizator: MNAR și Ambasada Georgiei în România
Sufrageria Regală (corpul central MNAR, intrarea A3)
Perioada: 9-24 octombrie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00
Ultimul acces se face la ora 17.00.
Accesul este gratuit.

Expoziția „300 de ani de relaţii culturale România – Georgia” va avea loc în perioada 9-24 octombrie în spațiul fostei Sufragerii Regale (intrarea A3, corpul central MNAR) și este organizată de MNAR și Ambasada Georgiei în România, în colaborare cu Biblioteca Parlamentară Națională din Georgia și Universitatea de Stat din Tbilisi.

Cele peste trei secole de bune relaţii culturale dintre România și Georgia s-au dezvoltat în jurul a trei figuri emblematice pentru istoria celor două state: cărturarul român de origine georgiană şi mitropolit al Ţării Româneşti Antim Ivireanul, voievodul Constantin Brâncoveanu şi Vakhtang al VI-lea Bagrationi - conducătorul Georgiei de Est şi apoi regele întregii Georgii.
În anul 1709, mitropolitul Antim Ivireanul i-a oferit un sprijin nemijlocit regelui Vakhtang al VI-lea pentru înființarea la Tbilisi a primei tipografii din Georgia, dând astfel un uriaş impuls vieţii spirituale din ţara sa. În cadrul expoziției, publicul va putea admira 17 publicații realizate în această tipografie între 1709 şi 1722, incluse în prezent în patrimoniul naţional al Georgiei. Alături de acestea, vor fi expuse și două obiecte din patrimoniul MNAR ce prezintă o strânsă legătură cu mitropolitul Antim Ivireanul: un epitaf donat de acesta Mănăstirii Antim din București în anul 1714 și o Evanghelie greco-română cu coperte ferecate, realizată în tipografia mitropolitului în 1693 și dăruită de domnitorul Constantin Brâncoveanu Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din București. 

Din punct de vedere diplomatic, există două momente marcante în relațiile dintre cele două state. Primul dintre acestea, reprezentat de deschiderea primei Misiuni Diplomatice a Republicii Georgia la Bucureşti, a avut loc în 1919 sub conducerea unui celebru politician, Sosipatre Asatiani. Ulterior, în 1991, România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Georgiei față de fosta Uniune Sovietică.

Istoria acestei colaborări diplomatice va fi ilustrată printr-o serie de fotografii care vin în completarea obiectelor din expoziție.

Organizator: MNAR și Ambasada Georgiei în România
Sufrageria Regală (corpul central MNAR, intrarea A3)
Perioada: 9-24 octombrie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00
Ultimul acces se face la ora 17.00.
Accesul este gratuit.