Tipărire

Nume celebre care au făcut școală - Agnolo Bronzino, Rembrandt van Rijn, Anton van Dyck, Aegidius Sadeler, Diego Velasquez, Francesco Zurbaran, Pierre Mignard, Jean-Baptiste Greuze sau Rosalba Carriera – se regăsesc printre autorii celor peste 120 de opere de artă incluse în expoziția Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII. Picturi, gravuri, desene și pasteluri din colecțiile muzeului și ale Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române acoperă nu doar întreaga geografie relevantă pentru arta europeană ci și nenumărate tipuri de reprezentare și tipologii umane, de la începutul Renașterii până în secolul XVIII.

Cultivat în Antichitatea și (voit) dat uitării în Evul mediu, portretul a fost reinventat în secolul al XV-lea, inițial pentru uzul unei elite privilegiate, preocupată de „punerea în scenă” a persoanei. El dă substanță amintirii și contribuie la crearea unei memorii colective. Modele și artiști colaborează la elaborarea pozei, codificarea limbajului corporal și gestual și a scenografiei de fundal. O întreagă pleiadă de monarhi, nobili, demnitari și militari ne introduc în lumea puterii așa cum se dorește ea reprezentată; figuri de umaniști, scriitori, filosofi ai naturii oferă imaginea exemplară a celor iluștri. Printre aceștia se inserează din ce în ce mai asiduu artiști, ale căror portrete adaugă o notă de puternică (auto)reflexivitate. Conexiunile cu sacrul sunt puse în lumină de înalți prelați și figuri de sfinți care iau deseori chipul unor modele anonime. Lucrări de autor, de școală sau de atelier sugerează pregnant felul în care rafinarea mijloacelor de reprezentare a figurii umane însoțește creșterea treptată în importanță a expresivității pe măsură ce modelul poate proveni, într-o formă sau alta, din (aproape) toate clasele sociale.

Austere, uneori chiar împietrite, portretele se „deschid”, se umanizează: priviri piezișe, mâini care ies din cadru ne invită complice să intrăm în dialog. Studii, schițe, capete grotești explorează expresivitatea dincolo de orice statut social sau profesional și completează acest parcurs al portretului european, oglindă a confruntării dintre timp și memorie.

 

Curator: Cosmin Ungureanu
Galeria Națională - parter
14 decembrie 2018 – 31 martie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună