Muzeul Naţional de Artă al României

Laborator: Restaurarea picturilor vechilor maeștri

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri aduce în prim-plan munca de trei decenii a unor pasionați restauratori ai picturii de șevalet și varietatea problemelor rezolvate de ei.

Perioadă: 21 iulie - 30 septembrie 2018

Program: miercuri - duminică, 10 - 18.

Gratuit: prima miercuri a fiecărei luni

De ce se degradează lucrările și cum putem să readucem operele vechilor maeștri mai aproape de felul în care le-au văzut contemporanii lor? Restauratori-detectivi ne ajută să descoperim în această expoziție câte ceva din laboratorul procesului originar de creație în paralel cu modul în care a evoluat filosofia și practica restaurării din secolul XIX până în prezent. Privind o pictură ni se întâmplă uneori să observăm o desprindere de culoare care ne deranjează; nu ne întrebăm însă neapărat și ce anume a produs-o. Vedem efectul dar nu cunoaștem cauza.

Expoziția Laborator: Restaurarea picturilor vechilor maeștri prezintă succint patru secole de pictură – de la panourile pe lemn ale vechilor maeștri flamanzi la pânzele pictorilor de secol XIX care exersau copiind lucrări ale marilor maeștri.

Din cele câteva sute de lucrări restaurate în vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului și a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expoziția de față 18 picturi, unele dintre ele figurând în expunerea de bază a Galeriei de Artă Europeană. Este cazul unor lucrări de mari dimensiuni precum „Suzana și cei doi Bătrâni” de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti a căror restaurare a implicat procese laborioase și de durată. Efortul depus a scos însă la iveală pentru prima dată după multe decenii aspectul originar al lucrărilor așa cum a fost gândit de către autori.

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri vă invită să explorați complexitatea procesului de restaurare și să apreciați răbdarea nesfârșită de care este nevoie pentru a restabili integritatea și frumusețea inițială a unei picturi.

 

Galeria de Artă Europeană, etajul I, sala dedicată expozițiilor temporare
Perioadă: 21 iulie - 30 septembrie 2018
Program: miercuri - duminică, 10 - 18.
Gratuit: prima miercuri a fiecărei luni