Muzeul Naţional de Artă al României

ÎN LUMEA PERSONAJELOR LUI LÖWENDAL

Cele circa 120 de lucrări, care ilustrează diversitatea activităţii artistice a lui George Löwendal, prezintă: pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate în perioada Cernăuţi, grafică de șevalet, schițe „proletcultiste”, afișe și reclame.

13 octombrie 2017 – 31 ianuarie 2018
Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111
Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)

 

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Löwendal, în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT) prezintă expoziția „În lumea personajelor lui Löwendal”, dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea artistului.

Expoziția organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictură religioasă neobizantină.

Selecţia propusă prezintă circa 120 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal și ilustrează diversitatea activităţii lui George Löwendal. Imaginea oferită de pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi este completată de afişe ce dezvăluie interesul artistului pentru grafica publicitară. Selecția mai cuprinde grafică de șevalet, schițe “proletcultiste”, afișe și reclame inaccesibile publicului în ultimul deceniu. Lucrările de artă sunt completate de un amplu aparat documentar care conferă evenimentului caracterul unei adevărate expoziții–dosar.

Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: el poposește mai întâi la București (1921-1925) stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatul Teatru Național. Cosmopolitul oraș bucovinean, spațiu legendar central-european, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Löwendal, care a intrat în avangarda mișcării teatrale și artistice, fapt documentat mai ales de schițele scenografice sau de costum, dar și în studiile expresioniste ale portretelor sale.

Curatori: Ruxandra Demetrescu şi Cristina Cojocaru

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111
Perioada: 13 octombrie 2017 – 31 ianuarie 2018
Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)

Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.
Bilet de intrare:  10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună