Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În ziua de miercuri,17 aprilie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
Ultimul tur ghidat în expoziția „Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești”

Ultimul tur ghidat în expoziția „Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești”

De la 15 Septembrie 2018 15:00 până la 15 Septembrie 2018 16:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1136

Muzeul Național de Artă al României vă invită sâmbătă, 15 septembrie 2018, ora 12:00, la utimul tur ghidat în expoziţia Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești. 150 de ani de la naşterea artistului. 

Prezentarea conceptului expoziţional va fi susţinută de curatorul expoziţiei, dr. Elena Olariu, şefa secţiei de Arte Grafice, Documentare.

Expoziţia prezintă o sinteză a operei grafice aparţinând lui Ştefan Luchian, punând accent pe originalitatea tehnicilor experimentate de marele artist: pastelul pe pânză, acuarela pe pânză, zgârieturi, creion sau tuş aplicate pe hârtia Gillot. Treptat, tehnica pastelului, în care Luchian a excelat, îl va conduce spre forme esenţializate, peisajele sau naturile sale statice cu flori, devenind în final o sinteză de pete colorate, de o simplitate care-l va plasa într-o modernitate stilistică inedită pentru arta românescă din acea perioadă. 


Celebrele pasteluri realizate la Brebu, de exemplu, sunt complexe combinaţii de verde, de la cel cald şi luminos, cum este cel al ierbii, până la cel întunecat şi rece, cum este cel al umbrei din frunzişuri. Într-o discuţie cu V. Cioflec, Luchian a dezvăluit de ce alegea să lucreze în această tehnică: „Cu pastelul lucrezi repede. Fumul argintiu care se împrăştie din sălcii în lumina de amurg, în pastel îl prinzi mai uşor”. Din anii 1900 – 1903 datează cele mai multe peisaje create de artist în această tehnică, multe dintre ele pasteluri aplicate pe carton sau pânză. În aceste peisaje, la fel ca marii maeştri impresionişti, Luchian înlocuieşte perspectiva liniară cu cea cromatică, realizată prin dirijarea foarte exactă a raporturilor de tonuri cromatice.Acuarela a fost o altă tehnică grafică în care Ştefan Luchian a excelat, conferindu-i o valoare fără precedent în plastica autohtonă. În anul 1903, când artistul a deschis la casa Assan o expoziţie, lucrarea Birt fără muşterii (aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României şi expusă acum) a atras în mod special atenţia, stârnind interes pentru efectele de lumină obţinute de Luchian, unice în arta românescă de până atunci.


Admirator al creaţiei pictorului Nicolae Grigorescu, pe care l-a cunoscut personal, preia de la acesta, mai ales la începutul carierei, diverse subiecte rurale. Însă, de la temele rurale, Luchian va trece destul de rapid la redarea tipurilor umane şi a peisajelor din periferia bucureşteană, care-i sunt mult mai familiare. Aceste portrete, prezentate şi în catalogul expoziţiei, oglindesc o lume populată cu vânzători ambulanţi, fete de la ţară, spălătorese, cobzari, florărese, Luchian desenând şi spaţii reprezentative pentru acest tip de zonă urbană: birturi, hanuri sau gherete situate pe străzi lăturalnice.

Durata expoziţiei: 19 aprilie - 23 septembrie 2018 

Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe baza biletului de intrare în expoziție.

Accesul se face prin intrarea din strada Ştirbei-Vodă nr.1-3.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.