Muzeul Naţional de Artă al României
Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii

Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii

De la 12 Aprilie 2017 10:00 până la 30 Iulie 2017 19:00
Publicat de Iulia Damian
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1739

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită să vizitaţi, începând de miercuri 12 aprilie 2017, expoziția Ceruri de purpură. Văluri liturgice cu tema Plângerii, deschisă în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească.

Cu prilejul sărbătorilor pascale, această expoziţie este o ocazie de a redescoperi capodopere ale artei medievale româneşti, conectate prin semnificaţie şi funcţionalitate la ciclul liturgic al Patimilor şi Învierii Domnului. Va fi prezentată o selecţie de icoane, broderii şi piese de orfevrărie decorate cu scene ce ilustrează diferite momente ale dramei christice. În completare, expoziţia propune un film documentar care oferă pentru prima oară accesul publicului la întreaga colecţie de văluri liturgice cu tema Plângerii din patrimoniul MNAR, partea cea mai valoroasă a tezaurului naţional de broderii medievale.

Pe toată durata expoziţiei, va fi proiectat şi eseul cinematografic Soarele Negru, realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici – un poem vizual de excepţie, care invită spectatorul să caute dincolo de frumuseţea şi fastul broderiilor bizantine sensurile profunde ale vieţii şi morţii.

Expoziția va fi deschisă în perioada 12 aprilie - 30 iulie 2017.