Muzeul Naţional de Artă al României
Săptămâna Brâncuși la MNAR

Săptămâna Brâncuși la MNAR

De la 19 Februarie 2017 10:00 până la 26 Februarie 2017 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 3497

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an la 19 februarie, data nașterii celui care este considerat părintele sculpturii moderne, MNAR prezintă o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

Gândită mai degrabă ca o instalație, ca un ansamblu de imagini grăitoare prin ele însele, care nu necesită etichete, expoziția își propune să evoce aspectele care țin de procesul realizării operelor brâncușiene, fie că acesta are loc pe platoul de la Târgu-Jiu, fie în atelierul din Impasse-Ronsin, unde, fotografiile surprind secvențe de lucru sau ipostaze ale sculpturilor în diverse stadii de realizare. La loc central se află fotografia iconică a artistului, la vârsta maturității depline, în postură demiurgică, de „suveran” al propriilor opere.

Fotografiile din prima secțiune sunt imprimate după clișeele realizate în epocă de Ștefan Georgescu-Gorjan, inginerul care a coordonat lucrările de realizare și instalare a ansamblului monumental de la Târgu-Jiu. Celelalte fotografii provin dintr-o donație din anul 2006 a Centrului Pompidou din Paris și sunt imprimate după clișeele originale realizate de sculptorul român.

Expoziția va fi deschisă în Sălile Kretzulescu cu program de vizitare inclusiv în zilele de luni și marți între orele 10-18, în cadrul programului Nocturnă muzeală de sâmbătă 25 februarie, cu acces până la orele 22, iar intrarea este gratuită în calendarul anunțat.