Muzeul Naţional de Artă al României
Obiecte de artă islamică din patrimoniul MNAR, expuse în muzeul virtual Museum With No Frontiers

Obiecte de artă islamică din patrimoniul MNAR, expuse în muzeul virtual Museum With No Frontiers

De la 10 Iulie 2019 13:02 până la 31 Decembrie 2019 15:02
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 925

35 de obiecte de artă islamică din patrimoniul MNAR pot fi admirate acum de publicul din întreaga lume în galeria muzeului virtual Museum With No Frontiers (MWNF)-
Mircea Dunca, istoric de artă, a realizat pentru MWNF o expoziție virtuală care cuprinde obiecte de artă islamică, însoțite de date despre originea acestora și perioada de creație, alături de comentarii istorice și critice.


Galeria de artă islamică din patrimoniul MNAR poate fi descoperită aici: http://islamicart.museumwnf.org/pm_museum_items.php?id=Mus21%3Brm&link=EPM&begin=0


Cu câţiva ani în urmă, pe acelaşi site, în secţiunea Discover Carpet Art, MNAR a expus pentru publicul larg o selecție de 15 covoare orientale, pe care le puteți admira și în prezent:
http://carpets.museumwnf.org/pclist_all.php?country=rm&lang=en&id=carpets


De la prima expunere a colecției de artă orientală în 1954, aceasta a fost extinsă și consolidată constant în jurul a două domenii principale de interes: arta islamică, pe de o parte, arta chineză și japoneză, pe de altă parte.


Colecția de artă orientală a MNAR este cea mai mare colecție de acest tip din România și cuprinde obiecte provenite din colecția regală, Muzeul Toma Stelian, donații și achiziții proprii. Departamentul de artă orientală deține în prezent peste 5.000 de obiecte. De asemenea, patrimoniul de artă românească medievală, cel de artă decorativă, precum și Muzeul Colecțiilor de Artă conține lucrări de artă islamică importante, câteva dintre acestea fiind selectate pentru galeria virtuală de pe site-ul Museum With No Frontiers.


Expoziția permanentă de artă orientală a fost închisă pentru o amplă renovare și va fi redeschisă pentru public în spații amenajate conform standardelor europene de conservare. Între timp, obiecte din colecție sunt prezentate publicului în expoziții temporare.


De 20 de ani, Museum With No Frontiers, prin intermediul partenerilor săi (British Museum, The Metropolitan Museum of Art, New York și alte muzee importante), pune în circulație globală artefacte, monumente, situri arheologice etc., oferind publicului un acces mai ușor la cunoașterea unei moștenirii culturale din întreaga lume.