Muzeul Naţional de Artă al României
Colecția lunii: frații Béatrice și Hrandt Avakian

Colecția lunii: frații Béatrice și Hrandt Avakian

De la 06 Decembrie 2018 10:03 până la 15 Decembrie 2018 11:30
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 360

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 11.30 are loc o nouă prezentare la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Colecția fraților Avakian a pornit de la câteva obiecte de toaletă din fildeș sculptat, a prins contur în anii de după cel de al doilea război mondial și s-a definitivat în deceniul șapte, oferind, prin formulele de selectare și asocierile propuse, o viziune de larg orizont estetic. Béatrice (1905-1996) a fost croitoreasă de lux, meserie care i-a asigurat resursele financiare necesare achizițiilor, iar Hrandt (1900-1990) a fost un pictor cu admiratori care îi cumpărau lucrările cu regularitate, în special laviurile.
Deși structura colecției ilustrează afinitatea comună pentru arta decorativă, preocupările fraților s-au îndreptat în direcții diferite: Beatrice a rămas o admiratoare constantă a obiectelor de artă din Extremul Orient, netsuké-uri și okimono-uri cu iconografii variate, ceramica de Kutany și Awata, cloisonné-uri, kakemono-uri, în timp ce Hrandt a preferat covoarele orientale, ceramica persană și bronzurile din India, Siam și China.

Pasiunea pentru obiectul frumos, a extins colecția cu piese de uz cotidian din argint (sfeșnice, fructiere, platouri, casete, cupe și tacâmuri), cu forme și decoruri specifice stilurilor care au circulat în orfevrăria europeană în sec. XIX–XX, podoabe din metale prețioase realizate în ateliere europene și orientale, cristaluri de Boemia, piese de mobilier în diverse stiluri, antichități din epoca greco-romană, icoane din diverse școli și pictură românească (Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu).

În 1974, la sugestia lui Pompiliu Macovei, cei doi frați au făcut o primă donație de 870 obiecte, urmată de alte două, în 1992 și 1995. Inedita colecție de artă decorativă a fost deschisă publicului în august 1974, într-o vilă situată pe str. arh. Ion Mincu nr. 19, ce aparținuse baroanei Woronieca, soția lui Take Ionescu.

Prezentarea este susținută de Gabriela Vasiliu, durează aproximativ o oră și face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.