Muzeul Naţional de Artă al României
Colecția Lunii: Corneliu Baba - miercuri, 21 noiembrie 2018, ora 16.00

Colecția Lunii: Corneliu Baba - miercuri, 21 noiembrie 2018, ora 16.00

De la 29 Octombrie 2018 14:08 până la 21 Noiembrie 2018 17:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 926

Luna noiembrie o dedicăm colecției maestrului Corneliu Baba, iar cea de-a doua prezentare va avea loc miercuri, 21 noiembrie, de la ora 16.00. Aceasta va fi susținută de conservatorul Ilinca Damian care va analiza evoluția și cariera pictorului prin lucrările de referință ce au fost păstrate în atelier sau dedicate soției sale. 

Pictorul Corneliu Baba (1906 – 1997), unul din maeștrii școlii românești de pictură, discipol al lui Nicolae Tonitza (1886-1940), a avut un parcurs artistic atipic, marcat, pe de o parte de schimbarea regimului politic, care l-a surprins matur fiind, format în ambianța interbelică, iar pe de altă parte, de incapacitatea artistului de a se asocia unui stil artistic anume. Chiar el spune în „Însemnări” că s-a strecurat cu paleta în mână printre stilurile fiecărei epoci, că a fost considerat „anacronic” și depășit, dar că îi place să creadă că este „un apărător al ultimului cap de pod al picturii mari”.

Donația făcută muzeului în anul 2009 de către soția artistului, Constanța (Țuca) Baba, surprinde parcursul artistic al maestrului prin prisma serializărilor și recurențelor unor elemente compoziționale. Lucrările au un caracter intim. Chiar dacă fac parte din serii binecunoscute precum „Spaima”, „Pieta” sau „Regele Nebun”, în variantele din colecție sunt surprinși aproape fără excepție, artistul și soția sa.
Prezentarea va urmări parcursul artistic al pictorului prin lucrările păstrate în colecția personală. În discursul său, în care sensibilitatea este o constanță, pictorul nu se teme să vorbească despre crime abominabile, de neimaginat, scuzate de războaie și revoluții. În cei 90 de ani de viață, artistul a fost martorul tuturor evenimentelor care au conturat România contemporană și a înțeles că pictura nu se supune experimentelor stilistice de factură estetică sau socială, ci conștiinței.

Prezentarea durează aproximativ o oră și face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.