Muzeul Naţional de Artă al României
Conferința „Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice”

Conferința „Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice”

De la 10 August 2018 12:00 până la 10 August 2018 13:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 215

Vineri, 10 august 2018, începând cu ora 12.00, Anita Paolicchi, doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența, ne va povesti despre „micro-arhitecturile” de argint care se află în colecțiile MNAR.

În cursul conferinței vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziția permanentă: chivoturile cu formă arhitecturală (multe din ele fiind mărturisiri ale frumuseții artistice din vremea lui Constantin Brâncoveanu), dar  și câteva exemple care se află în depozitul muzeului și care sunt puțin cunoscute publicului.

Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea câtorva teme complementare pentru înțelegerea nu numai a obiectului însuși, ci și a societății în care a fost creat, folosit, păstrat. Fiind cel mai important vas sacrum, chivotul a fost folosit și pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezintă des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce întărește legătura dintre ctitor și edificiu, mai ales în momentele istorice în care apărarea ortodoxiei devine un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât și habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar și într-un sens mai amplu, istorice, antropologice și teologice.

Vom permite astfel cunoașterea unor obiecte care – fiind păstrate în depozite – sunt inaccesibile și, de asemenea, vom oferi o înțelegere mai bună a unor obiecte care, văzute în expoziția permanentă, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetică.

 ***

Anita Paolicchi este doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența (Școala doctorală inter-universitară „Pegaso”, Universități din Florența, Pisa, Siena). În anul 2015 a terminat un masterat în istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintăriile liturgice bizantine și post bizantine cu forma arhitecturală, iar în anul 2016 a terminat un masterat în istorie medievală și premodernă la Universitatea din Cluj Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice în operele argintarilor sași luterani din Transilvania. Părți din aceste cercetări au fost prezentate la conferințe naționale și internaționale la Veneția, Paris, București și Oxford.

Conferința susținută de tânăra doctorandă reprezintă finalul unei perioade de cercetare de două luni la MNAR și va dura aproximativ o oră.

Intrarea este gratuită.

 

Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei 49-53,

Galeria de Artă Veche Românească

Vineri, 10 august, ora 12.00