Muzeul Naţional de Artă al României
Conferința Veneția în vremea vedutelor

Conferința Veneția în vremea vedutelor

De la 14 Iulie 2018 11:00 până la 14 Iulie 2018 12:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 343

Profităm de ultima săptămână a expoziției „Vedute Venețiene din colecția Intesa Sanpaolo” și vă provocăm sâmbătă, 14 iulie 2018, ora 11.00 la o conferință dedicată vedutelor și Veneției.

Împreună cu Cosmin Ungureanu îi descoperim pe Canaletto (Veneția, 1697 – 1768), Michele Marieschi (Veneția, 1710 – 1744), Francesco Guardi (Veneția, 1712 – 1793) și pe Hendrik Frans van Lint (Anvers, 1684 – Roma, 1763) și vorbim despre Veneția din vremea vedutelor.

Intrarea se face pe baza biletului de acces în expoziție și în limita locurilor disponibile.

***
Veduta înflorește ca gen artistic în paralel cu așa-numitul „Grand Tour”, precursorul turismului cultural din zilele noastre. În secolul al XVIII-lea, intelectuali și călători, îndeosebi englezi, își desăvârșesc formația făcând „marele tur” al Europei, cu opriri obligatorii în cele mai importante orașe ale Italiei. Practicarea acestui nou tip de „pelerinaj cultural” atrage după sine noi modalități de exersare a memoriei, printr-o relație specială cu arta dar și cu „arta” rememorării și împărtășirii propriilor impresii.

Lucrările prezentate în expoziție provin din Colecția Intesa Sanpaolo, Gallerie d'Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza. Banca Intessa Sanpaolo este deținătoarea unei importante colecții – peste 20.000 de piese, dintre care mai mult de jumătate de o valoare culturală deosebită – prezentată publicului în trei palate istorice, foste sedii ale băncii reorganizate ca instituții muzeale în centrele orașelor Milano,Napoli și Vicenza.

Expoziția este realizată împreună cu Intesa Sanpaolo.