Muzeul Naţional de Artă al României
Ultima săptămână de vizitare! Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR

Ultima săptămână de vizitare! Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR

De la 28 Iunie 2018 00:00 până la 28 Octombrie 2018 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1747

Ultima săptămână a marilor povești ale micilor obiecte!

Expoziția mai poate fi vizitată până duminică, 28 octombrie 2018, inclusiv.

Platină, aur și argint, diamante, rubine și perle au traversat secolele metamorfozându-se în funcție de modă dar păstrându-și mereu nealterată valoarea. Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României țese o poveste plină de strălucire despre (auto)reprezentare și semnificații simbolice la care și-au adus contribuția artiști și meșteri bijutieri din diferite vremuri.

Circa o sută de bijuterii, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima oară, pun în valoare una dintre colecțiile mai puțin cunoscute ale muzeului, cea de gliptică și bijuterii: inele, sigilii, cercei și brățări pun în scenă investiția în imaginea personală de-a lungul diferitelor perioade istorice.
Obiectele selecționate acoperă aproape două milenii, din antichitate până în perioada interbelică: străluciri de metale prețioase și scânteieri diamantine reverberează în imaginarul colectiv până în zilele noastre. Îndrăgostiții de modă vor recunoaște cu ușurință în recursul la metale și pietre prețioase a căror valoare financiară este ușor reperabilă, o modalitate mereu actuală de a atrage atenția asupra statutului social, un mesaj simbolic susținut și de imaginile redate în geme, camee și sigilii.
Cât preț punea în secolul XIX aristocrația din Țările Române pe bijuterii ca simbol al statutului social reiese limpede din cele câteva portrete fruste dar pline de farmec inserate în expoziție: etalate uneori timid alteori cu emfază, bijuteriile semnalează clar bunăstarea purtătorilor, membri ai unei societăți cultivate care are conștiința propriei valori și apreciază moda ca semn al modernității. Elegante și bogat decorate casete de bijuterii realizate probabil în Franța completează această imagine.

De la inelul antic din vremea lui Titus Vespasianus Augustus (79-81 d.Hr.) având în centru o reprezentare a zeiței Victoriei până la un ac de cravată din perioada interbelică, trecând prin câteva inele renascentiste din secolele XV-XVI, piesele din expoziție povestesc în manieră proprie despre metamorfoza artistică și funcțională a metalelor și pietrelor prețioase. Opulente sau discrete, obiectele vorbesc pe limba tuturor despre valoarea simbolică și monetară a investiției în imagine, percepție și reprezentare.

Pentru a pune în valoare frumusețea pieselor, expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României este prezentată în Sala Oglinzilor din fostul palat regal a cărei somptuoasă decorație arhitecturală se face ecoul unor preocupări similare.

O suită de conferințe, tururi ghidate și câteva ateliere practice legate de geme și bijuterii vor întregi imaginea complexă oferită de această expoziție-eveniment.

 

Muzeul Național de Artă al României
Galeria de Artă Europeană - Sala Oglinzilor, spațiul pentru expoziții temporare
29 iunie – 28 octombrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună